Artikkeleita

Pentutehtailu
Pentutehtailu on tänä päivänä yksi suurimmista ongelmista koira maailmassa. Ihmiset ottavat koiria mistä tahansa hetken mielijohteesta. Pentutehtailijalta ei niin tarkkaan mietitty pentu on helppo ottaa, sen saa halvemmalla ja usein nopealla toimitus ajalla.. Tällainen pentu on usein kaikkea muuta kuin halpa vaikka hankinta hinta olisikin vain muutamat sata euroa.. Pentutehtaiden pennut ovat yleisesti ottane sairaampia ja ongelmallisempia kuin kunnon kasvattajalta tullut pentu. Huonoissa oloissa ja liian aikaisin emosta vieroitetulla pennulla saattaa olla tauti poikineen ja päälis kauppana vielä kasapäin henkisiä ongelmia.. Tuore omistaja saattaa huomata viettävänsä runsaasti aikaa eläinlääkärillä tai netissä koulutus apua etsien..


Miettikää ihmiset hyvät mistä pentunne otatte, ainoa keino jolla pentutehtaat saadaan pysäytettyä on se että otetaan pentuja vain hyviltä ja tunnollisilta kasvattajilta ja jätetään ne huoltoasemalle tuotavat pennut ottamatta! Kun kukaan ei osta ei pentutehdas kannata, se on kysynnän ja tarjonnan laki.

vinkkejä pennun ostajalle:
-tarkista aina kasvattajan tausta (netistä löytyy usein tietoa jos jaksaa hakea).
-tarkista pennun vanhempien terveystulokset, taustat, juttele omistajien kanssa..
-vaadi nähdä tilat joissa pentu kasvaa.
-vaadi nähdä pennun molemmat vanhemmat.
-tutustu kunnolla rotuun ja useisiin koiriin kyseistä rodusta.
-osta vain rekisteröity pentu, vaadi nähdä myös eläinlääkärin tekemän pentutarkistuksen paperit.
-ÄLÄ IKINÄ OTA PENTUA SÄÄLISTÄ.

______________________________________________________________


Kasvata, opeta, ja sitten vasta kouluta
Elämme yhteiskunnassa jossa kaikilla on ihan mahdoton kiire ja koirilta vaaditaan entistä enemmän. Koiran pitäisi olla jo 2vuotiaana tottelevaisuusvalio ja sen pitäisi osata 100 erilaista temppua..


Kasvatus
Moni unohtaa kokonaan pennun kasvatuksen kun on niin kiire kisa kentille ja oppia antamaan tassu.
Kasvatus on kuitenkin kaikista tärkein asia jonka pennulleen antaa.  Kasvatus on sitä minkä emo on jo pennulle aloittanut.  Emo opastaa pentuja niin hampaiden käytössä kui  koiran kielen opettelussakin. Jos pentu on vieroitettu emostaan jo 5viikon iässä mikä valitettavasti on tänä päivänä todella yleistä on tämän kasvatus jäänyt pennulla todella puolitiehen ja se saattaa aiheuttaa pennulle valtavasti ongelmia koko loppu elämän (sisäsiisteys, eroahdistus, huonot sosiaaliset taidot..) Meidän pitäisi jatkaa tätä kasvatus työtä pennun kanssa uudessa kodissa.


Opetus
Opetus on toiseksi tärkein asia pennun kanssa ja sillä tarkoitetaan niin sosiaalistamista erillaisiin ympäristöihin, eläimiin, koiriin, ihmisiin sekä lauman sääntöjen opettamista pennulle.
Pentu pitää alusta asti opettaa tavoille sitä ei voi lykätä tuonnemmas. Mitä aikaisemmin aloittaa sen mukavampi loppu elämä pennulla on tiedossa.


Koulutus
Koulutuksella tarkoitetaan sitä kaikkea mitä ihminen on keksinyt koiralta vaatia siis kaikki temput. Koulutus on kokonaan ihmisen keksimä asia, sitä ei esiinny missään muissa lajeissa vain ja ainoastaan ihmisten parissa. Mikään muu laji ei kouluta toista lajia seuraamaan tai antamaan tassua..


Kaikki ajallaan
Alle puoli vuotiaan koiran kanssa on järkevintä keskittyä ensin kasvatukseen ja opetukseen kuin rynniä suin päin koulutuksen puolelle. Oikeastaan pennun ei tarvitse osata puoleen vuoteen mennessä kuin oman nimensä, tulla luokse, pysyä pyydettäessä paikoillaan ja totella kiletoa. Jo näillä taidoilla se pärjää mainiosti ihmisen seuralaisena.